Смесеното гласуване гарантира катастрофа. Това коментира министърът на правосъдието Крум Зарков за

...
Смесеното гласуване гарантира катастрофа. Това коментира министърът на правосъдието Крум Зарков за
Коментари Харесай

Крум Зарков: Смесеното гласуване е гаранция за катастрофа

Смесеното гласоподаване подсигурява злополука. Това коментира министърът на правораздаването Крум Зарков за признатите на второ четене от парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс. Според него те най-вероятно не са противоконституционни, само че са неверни и нездравословни.

„ Това решение не е противоконституционно, коства ми се. То е просто неверно и нездравословно. Смесването на гласоподаване е единствено по себе си гаранция за злополука на изборния развой, това е потвърдено през годините. И най-после се отвори кутията на Пандора и заваляха всевъзможни оферти от закриване на Обществения съвет до приравняването на разписката към бюлетината.

Бюлетината е предпазена. Тя се печата от Българска народна банка, разписката не е, това, че ще се поставя един щемпел, напълно не е същото ”, съобщи Крум Зарков, съобщи Нова тв.

Главният прокурор да бъде освобождаван, предварително и краткотрайно отхвърлен, не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Същото предписание да важи и за избора му.

Това планува обновеният след мнение на Венецианската комисия пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с част от които се планува въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор.

Това оповестиха министърът на правораздаването Крум Зарков и неговият заместител Емил Дечев на брифинг във ведомството, представени от Българска телеграфна агенция.

Също по този начин се планува и при другите двама огромни - ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд изборът да става с 13 гласа от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет, като обаче правосъдната квота в съвета (съдии, определени от съдии) в болшинството си би трябвало да гласоподава за същия претендент. Иначе избор няма да има.

Друго усъвършенстване в проектопромените са критериите по отношение на съдията, който ще бъде краткотрайно изпълняващ длъжността прокурор, с цел да проверява основния прокурор.

Той би трябвало да бъде с най-малко 12 години стаж и да е работил през последните седем години като углавен арбитър. Също по този начин да е арбитър във Върховен касационен съд или в областен, апелативен съд, само че с сан на арбитър във Върховен касационен съд.

Съдиите в листата, от който да се избере кой ще проверява основния прокурор, би трябвало да дадат единодушието си да вземат участие в процедурата. Прокурорската гилдия би трябвало да назначи този арбитър като прокурор, само че процедурата е такава, че не би трябвало да откаже да го направи, както когато някой прокурор или арбитър става заместник-министър.

„ Това е въпрос на чест, опция за съдията да се потвърди професионално и пред сътрудниците, и пред обществото, какъв брой те бива като експерт и до каква степен удържаш на напън, какъв брой си самостоятелен и неутрален. Това би могло да бъде късмет за един сътрудник арбитър да потвърди своя професионализъм “, разяснява Емил Дечев, представен от Българска телеграфна агенция.

Предвижда се да се избира и втори пъкъл хок прокурор, като това ще става на по-късен стадий, когато първият е провел следствието против основния прокурор и е решил, че има данни за покачване на обвиняване.

„ В този миг, когато процедурата е стигнала в този напреднал стадий, ще се избира втори прокурор, който да реализира вътрешноинституционален надзор, както го изисква и Конституционният съд, и Венецианската комисия “, добави Крум Зарков.

Този втори прокурор ще бъде назначаван за заместник-главен прокурор и ще се занимава само с контрола по следствието на основния прокурор.

Законопроектът съдържа и други оферти, които имат за цел да изгладят българското законодателство, по отношение на това, че България е осъждана повече от 80 пъти за неефективно следствие и нарушение правата на потърпевшите от закононарушения. Сега са направени спомагателни гаранции за отбрана правата на потърпевшите – като правото да се апелира отвод на прокуратурата да образува наказателно произвеждане, както и опция да се желае ускоряването му.

Въвежда се и правосъден надзор в началната фаза на процеса – обжалване на постановлението за отвод да се образува наказателно произвеждане, което да включва всички тежки закононарушения и тези, които водят до нарушение на права. Предвижда се и по-ефективен механизъм за обновяване на наказателното произвеждане.

Най-късно през юни следващата година би трябвало да се одобряват предложенията за законодателни промени, с цел да се изпълнят изискванията по Плана за възобновяване. Предстои измененията да бъдат качени за публично разискване и импортирани в Министерския съвет.

 

 
 

България
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР